Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

woensdag 2 februari 2011

Schenking tekeningenarchief Van Koolwijk



De afdeling Speciale Collecties van Bibliotheek Wageningen UR heeft een schenking ontvangen van de familie Van Koolwijk. Het betreft het tekeningenarchief van hun vader J.H.R. van Koolwijk (1916-1984) en moeder M.L.E. van Koolwijk - Van Weydom Claterbos (1914-2002). Beiden waren in de tweede wereldoorlog assistent van J.T.P. Bijhouwer in Wageningen en werkten mee aan zijn boeken 'Nederlandsche Boerenerven' en 'Waarnemen en ontwerpen in tuin en landschap'. Daarnaast kregen ze lessen van hem in geschiedenis van tuin- en landschapsarchitectuur en tekenen. In 1945 begonnen Jan Hendrik en Lous van Koolwijk een eigen bureau, eerst in Wageningen en later in Bergen op Zoom. Het werk werd meestal verdeeld, Jan Hendrik maakte de ontwerpen en de technische uitwerkingen, Lous de schetsontwerpen, perspectiefafbeeldingen, beplantingsplannen en –lijsten en de presentatietekeningen.
Het archief bevat tekeningen van ruim 400 projecten. Hieronder ontwerpen voor parken, zoals het park het Vrouwenhof in Roosendaal en de Oud Hollandse tuin op de eerste Floriade in Rotterdam. Ook voor landgoederen werden ontwerpen gemaakt, zoals het kasteelpark van Middachten in De Steeg, en voor een groot aantal tuinen bij bedrijven en instellingen en particuliere tuinen.
De ontwerpen van bureau Van Koolwijk voor particuliere opdrachtgevers zijn een goed voorbeeld voor de naoorlogse tuinarchitectuur, waar de ontwerpopvattingen van Bijhouwer grote invloed hebben gehad. Zij worden gekenmerkt door een heldere en functionele opzet en een grote mate van ruimtelijkheid.
J.H.R. van Koolwijk werkte daarnaast als vakdocent, o.a. aan de Landbouwhogeschool, en was actief binnen de Bond voor Nederlandse Tuinarchitecten(BNT), voorloper van de NVTL, en binnen Europese organisaties, zoals de IFLA. Uit het archiefmateriaal blijkt dat hij bij meerdere gemeenten (groen)supervisor is geweest.
Johanna G. Schüürmann schreef in 2009 een onderzoeksverslag over het Van Koolwijk-archief onder de titel ‘Tuin & ruimte’. De verzamelde gegevens werden door haar ingevoerd in de database TUiN en zijn nu voor iedereen toegankelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten