Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

woensdag 2 november 2011

Oud fruit in beeld




Vanmiddag zijn in de leeszaal van de Speciale Collecties opnames gemaakt voor het programma Een ode aan onze doden van Omroep Gelderland. Het programma besteedt aandacht aan markante overledenen per locatie; in dit geval Prof. A.M. Sprenger, hoogleraar Algemene Tuinbouwteelt in Wageningen. Behalve wetenschapper was Sprenger ook een gedreven amateurschilder van stillevens. Daarin portretteerde hij de door hemzelf ontwikkelde appelrassen vaak met namen van de koninklijke familie. De Speciale Collecties heeft zes van zijn schilderijen die te samen met de de bij ons aanwezige publicaties in het programma te zien zullen zijn. Op een schilderij(niet in de collectie) zijn ook oude fruitboeken te zien die we wel in de collectie hebben. De afgebeelde Prinses Beatrix-appel werd door Sprenger omschreven als "iets zuurder, daardoor frisser van smaak; het vruchtvlees zacht en sappig".
Marc Ravesloot van PPO Fruit vertelt hierbij over het belang van Sprenger voor de Nederlandse tuinbouwsector. Het programma wordt dinsdagavond 22 november uitgezonden om 18:20 en elk uur herhaald.

1 opmerking:

  1. http://www.omroepgelderland.nl/web/Programmas/TV/Een-ode-aan-onze-doden-1.htm De link naar het programma bij Omroep Gelderland. Vanaf minuut 13 gaat het over Sprenger. Dannie

    BeantwoordenVerwijderen