Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

vrijdag 14 september 2012

Prof Zadoks schenkt historische kaarten

Voor de zomer ontving de Bibliotheek een schenking van ruim 20 oude kaarten, voornamelijk van gebieden in Noord-Holland. De schenker is professor Jan Carel Zadoks, die van 1961 tot 1994 verbonden was aan Wageningen University, de laatste veertien jaar als hoogleraar ecologische fytopathologie. Zadoks heeft onlangs een prestigieuze onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten als fytopatholoog. Hij werd benoemd tot erelid van de International Association for Plant Protection Sciences (IAPPS).
Speciale Collecties heeft een mooie collectie polder- en waterschapskaarten uit de 17e en 18e eeuw, waaronder kaarten van de Beemster (1612), Rijnland (1712) en Amstelland (1750). Deze schenking vormt daarop een waardevolle aanvulling. Het merendeel van de kaarten is nieuw voor de collectie. Een klein aantal is in een andere uitgave al aanwezig. Van sommige gebieden, zoals van de Haarlemmermeer, bezitten we al veel kaarten, maar het gaat ook hier om 'nieuwe' kaarten.
Voor cartografisch en geografisch-historisch onderzoek is het interessant om zoveel mogelijk kaarten en versies naast elkaar te kunnen leggen. Daardoor geeft deze schenking juist een completer beeld!
Ook twee kaarten van Wageningen zijn mooie aanwinsten in het licht van het 750-jarig bestaan van de stad Wageningen en de tentoonstelling, die we volgend jaar ter gelegenheid daarvan samenstellen.
De geschonken kaarten zijn in de catalogus beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten