Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

dinsdag 27 november 2012

Tentoonstellingen in 2013


Wij zijn weer druk bezig met de komende tentoonstellingen bij de Speciale Collecties voor 2013. Het concept krijgt steeds meer belangstelling. De komende tentoonstellingen worden allemaal op verzoek gemaakt, soms naar aanleiding van een concrete gebeurtenis, soms vanuit een bijzondere belangstelling.

Woensdag 19 december 2012 t/m zaterdag 18 mei 2013: 100 Years Plant Breeding

Dit jaar vieren we het honderdjarig bestaan van de leerstoelgroep Plantenveredeling waarmee we gezamenlijk een tentoonstelling maken. Vanaf de eerste aanplant en selectie van goed zaadproducerende voedingsgewassen, ca. 10.000 geleden tot de uitvinding van de kruisingswetten van de monnik Gregor Mendel in 1866 zijn mensen al bezig geweest met plantenveredeling. Na Mendel neemt de wetenschappelijke veredeling een vogelvlucht. Wageningen speelt daarin een belangrijke rol; zowel de universiteit als verschillende onderzoeksinstituten zijn op de gebied werkzaam. Aan de hand van de aardappel wordt deze ontwikkeling verder uitgewerkt. De tentoonstelling eindigt met de open dag Fascination of Plants Day op  zaterdag 18 mei.

Maandag 3 juni t/m vrijdag 18 oktober 2013: Kleurrijk Wageningen 750

Deze tentoonstelling  ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten toont de geschiedenis van Wageningen in drie thema's. Blauw: begonnen als doorwaadbare plek aan de Rijn is Wageningen aan het water en uitgegroeid tot een stad met een gracht, een kanaal en een haven. Rood: de ontwikkeling van Wageningen Stad als de gebouwde universiteitsstad, een bijzondere plek om te wonen en te werken. En tenslotte Wageningen in het Groen, de rol van landbouw, landschapsarchitectuur en natuur in en rondom de stad.

Maandag 4 november 2013 t/m vrijdag 14 maart 2014: Natuureducatie en het kinderboek

Vanaf de achttiende eeuw werd de jeugd onderwezen in 'natuurlijke historie'. Onder deze noemer werd een veelvoud aan thema's behandeld vanuit de natuurwetenschappen en geografie. De didactische vorm was vaak een samenspraak, een dialoog tussen (rijke) jongeling en alwetende leraar. In het begin van de twintigste eeuw zijn de bekende Verkade-albums, hét vehikel geweest om jeugd in de natuur te interesseren. Meer recent zien we dat ook thematische kinderboeken een steeds belangrijkere rol krijgen in de natuureducatie. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking en met een bruikleen van een medewerker van Alterra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten