Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

dinsdag 28 februari 2012

Jaaroverzicht 2011




De Speciale Collecties zijn aangevuld met enkele mooie en interessante collecties: het hoogleraararchief van J.A. Honing (afbeelding), het ontwerpoeuvre van het landschapsarchitectenechtpaar J.H.R. van Koolwijk en M.L.E. van Koolwijk-Van Weydom Claterbos; het ontwerpoeuvre van Frank de Josselin de Jong; maquettes landschapskunst met bijbehorend beeldmateriaal van landschapsarchitect Pieter Blaauboer; circa 5.250 tekeningen van planten uit de botanische tuinen; boeken en atlassen van Imares uit IJmuiden over visserij en aanverwante onderwerpen; oude boeken, atlassen en kaarten, studiemateriaal voor historische geografie.

In het afgelopen jaar zijn er 3 tentoonstellingen in de leeszaal van de Speciale Collecties georganiseerd: Door de Bomen het Bos; Reizen in den Vreemde (YouTube); De Gouden Driehoek: ontstaan van de BV Nederlandse Landbouw, in samenwerking met de leerstoelgroep Agrarische Geschiedenis. Bij elke tentoonstelling was een lezingenevenement en zijn er meerdere rondleidingen gehouden. Bij de opening van het Academisch Jaar van Wageningen University werd vooruitlopend op de laatste tentoonstelling hiervan een kort overzicht gepresenteerd.
Naar de tentoonstellingen en de rondleidingen kwamen ruim 1.400 bezoekers. Daarnaast hebben 700 onderzoekers en andere gebruikers de collecties in de leeszaal geraadpleegd.

Een selectie van de vele bijdragen die wij leverden aan projecten, evenementen en publicaties van derden: festival INSECTENexperience van Wageningen UR; item over hoogleraar tuinbouw A.M. Sprenger in het programma Ode aan onze doden van Omroep Gelderland (22 november); publicatie J.T.P. Bijhouwer: grensverleggend landschapsarchitect / Gerrie Andela. Rotterdam: 010, 2011; scriptie De nalatenschap van tuinkunstenaar H.F. Hartogh Heys van Zouteveen (Delft, 1870–Wageningen, 1943) / Patricia Debie; het landgoederenproject Gelders ArcadiĆ« van het Gelders Genootschap.

Er is veel werk verricht voor beter beschikbaar maken van onze collecties, onder andere aan de RAF-luchtfoto’s, waarvan de exploitatie is uitbesteed aan Dotka Data; en aan de conversie van de databank TUiN en het toegankelijk maken van de tuin- en landschapsarchitectuurcollecties van Bergmans, Van Koolwijk, Van Nes, Copijn, Otto en van de Photo-tentoonstelling van de Bond der Nederlandsche Tuinarchitecten(1940-’41).

Wageningen University is voor drie jaar lid geworden van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE). Tevens is er binnen Wageningen UR een overlegorgaan Academische Collecties opgezet. De Speciale Collecties zijn daarmee in hun geheel geborgd in de context van academische erfgoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten