Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

vrijdag 9 maart 2012


Ter gelegenheid van de Floriade, de World Tulip Summit, beide in Venlo, en de viering van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije gaat de voorjaarstentoonstelling van de Bibliotheek, van 9 maart tot en met 29 juni, over de tulp. Basis vormt de verzameling vaak unieke werken van de Speciale Collecties. Bijzonder zijn onder meer tal van originele en kostbare florilegia uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. In de vitrines wordt een beeld geschetst van de teelt en veredeling van deze bijzondere bloem vanaf de zestiende eeuw tot en met heden, veelal door middel van originele bronnen. Zo toont de tentoonstelling allerhande publicaties, pamfletten en prenten uit de periode 1568 tot heden. Van florilegia (bloemboeken) tot aquarellen en prenten. Van pamfletten en kwekerscatalogi tot wetenschappelijke verhandelingen over allerlei teelttechnische aspecten van illustere bolgewassen.

Eén van de hoogtepunten van de collectie is zonder meer het beroemde Tulpenboek van P. Cos gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de Hollandse tulpomanie (1637). In feite is het Tulpenboek een kwekerscatalogus avant-la-lettre, waaraan later de prijzen per verkochte bol aan zijn toegevoegd. De tulpomanie was een periode van enkele jaren waarin een tulpenbol, zoals de Viceroy (zie afbeelding) ruim vierduizend florijnen opbracht; een bedrag waarmee je toen een bescheiden grachtenpand kon kopen. Even later zou de luchtbel uit elkaar spatten. Velen hadden honderden, duizenden guldens geïnvesteerd in bollen die niets meer waard waren.

De tentoonstelling loopt van 9 maart tot en met 29 juni 2012; maandag - vrijdag 9.00 - 17.00 uur in Forum (gebouw 102), Wageningen Campus, Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Meer informatie en voor groepsrondleidingen: Speciale Collecties/ Liesbeth Missel tel. 0317-482701 / 0317-484546

Geen opmerkingen:

Een reactie posten