Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

maandag 25 november 2013

Tentoonstelling Fantastische natuur in kinderboeken


'Fantastische natuur in kinderboeken' toont de geschiedenis van natuurbeleving en beelden van de natuur in het Nederlandse kinderboek vanaf de achttiende eeuw.
De tentoonstelling heeft als onderwerp de verbeelding en de visie op de natuur, zoals die te vinden is in kinderboeken vanaf eind achttiende eeuw tot vandaag. We zien hoe vroeg in de twintigste eeuw de fantasie hoogtij vierde en hoe recent de moraal de overhand krijgt. De tentoonstelling heeft als doel om aan te zetten tot nadenken over de invloed van natuur- en milieubeschouwingen op de kinderwereld. ‘Bertha Bloemkoe’, die geen gras maar alleen taartjes lust, maar ook ‘Het boek der verbeelding’, prachtig geïllustreerd door onder andere Jan Toorop. En wie kent niet de verhalen van Winnie de Poeh? Zo leuk en fantasierijk. In de twintigste eeuw smulden kinderen van Tonke Dragt: Torenhoog en mijlen breed en van Jan Terlouw’s Koning van Katoren. Het hedendaagse kinderboek gaat over klimaatverandering en lijkt een oproep te bevatten aan kinderen om de wereld te redden, zoals bijvoorbeeld in ‘Help mijn iglo smelt’ van Nathalie Righton.

De ontwikkeling van de visie op de relatie tussen mens en natuur in de loop der tijden is goed te zien in de 100 oude en moderne kinderboeken. Daarnaast is de verbeelding van deze visie vaak ontzettend creatief en kunstzinnig: veel kunstenaars waren ook illustrator, een 'bijbaantje' waarmee ze hun boterham konden verdienen. De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van Roel During (onderzoeker Sociale Innovatie en Cultureel Erfgoed van Wageningen UR) en Tosca During (student Kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht), kinderboekenliefhebbers en -verzamelaars.

Leeszaal Speciale Collecties, Forum (geb. 102), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen. Openingstijden: 1 november 2013- 1 maart 2014, maandag - vrijdag, 9.00 - 13.00 uur en ’s middags op afspraak. Meer informatie en groepsrondleidingen: Speciale Collecties, tel. 0317-482701

Zie ook: Facebook: Fantastische natuur in kinderboeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten