Speciale Collecties Bibliotheek Wageningen UR

dinsdag 22 mei 2012

Speciale collecties in tentoonstellingen van derden



Zoals elk jaar werken we ook dit jaar weer mee aan een aantal tentoonstellingen van derden op andere locaties. Meestal resulteert een dergelijke samenwerking uiteindelijk in de bruikleen van een beperkt aantal documenten. Het Frysk Lanboumuseum in Earnewâld (Eernewoude) heeft echter in het geheel onze tentoonstelling De Gouden Driehoek, ontstaan van de BV Nederlandse Landbouw overgenomen onder de titel Vergaderboeren. De tentoonstelling, verder aangevuld met specifiek Friese stukken, is daar te zien tot 1 november.

In het kader van het Jaar van de Historische buitenplaats zijn er momenteel twee tentoonstellingen waarin originele stukken vanuit onze collecties te bezichtigen zijn. Huis Doorn, museum en park, staat een heel seizoen lang (tot en met oktober) in het teken van 'Keizerlijk Groen'. In het museum is er de tentoonstelling te bewonderen over Wilhelm II en de groenaanleg gedurende zijn verblijf daar, waaronder een aantal bijzonder rosaria's . Onze bruikleen betreft o.a. een plakje dennenhout, gezaagd door de keizer, uit de collectie van tuinarchitect Poortman, diens foto en kwekerscatalogi van P. van Noordt en Zn, , G.J. van Noordt, die de aanleg van de rosaria's ontwierp.

Op de reizende tentoonstelling Het Grootse verkleind, is het mogelijk maar liefst 45 buitenplaatsen in één dag te zien zijn, in maquettes waarvan drie van ons. De tentoonstelling start op Kasteel Keukenhof en wordt op 26 mei officieel geopend. De expositie is daar te bezichtigen tot en met 1 juli 2012. Van 8 juli t/m 2 september is de expositie te zien bij Kasteel Geldrop te Geldrop (www.kasteelgeldrop.nl). Een door het publiek geselecteerd klein aantal wordt hierna getoond in Buitenplaats Beeckestijn (www.buitenplaatsbeeckestijn.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten